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 The log entry is a one sentence entry 
that must be followed exactly:

"On (today's date) I spoke with 
(Employee's name) regarding Sheriff's 
Policy & Procedure (Applicable section), 
(Applicable title).”

(P&P 3.50)



 Q:Does the single sentence log rule 
apply to professional staff as well as 
sworn staff?

 A: Yes.  All negative comments 
entered into the log entry for both 
sworn and professional staff are 
subject to the one sentence format.



 Q:What do I put as the title in the log 
entry? 

 A: Supervisors should use the title of 
the P&P section as the title of the log 
entry.



 Q:Why should I document something 
in a log entry?

 A: A log entry is used as a reminder to 
assist a supervisor in the preparation 
of an employee’s annual performance 
report.



 Q: If I document something in a log 
entry, am I precluded from discussing 
it in depth in the annual performance 
evaluation?

 A: No.  So long as any investigation 
into an incident is complete, a 
supervisor is not prohibited from 
discussing an incident in detail in an 
annual performance report.  The 
limited verbiage restriction is only for 
the monthly log.



 Q: Do I need to give an employee a copy of 
the log entry?

 A: Yes.  An employee should be given a 
copy of the log entry to sign.

 "No public safety officer shall have any comment adverse to his interest entered 
in his personnel file, or any other file used for any personnel purposes by his 
employer, without the public safety officer having first read and signed the 
instrument containing the adverse comment indicating he is aware of such 
comment, except that such entry may be made if after reading such instrument 
the public safety officer refuses to sign it."  G.C. § 3305



 Q: What if an employee refuses to sign 
the log entry?

 A: If an employee refuses to sign the 
log entry, that fact shall be noted on 
the document, and signed or initialed 
by the supervisor.



 Q: What do I do with the log entry after 
the employee signs it?

 A: The signed log entry should be 
placed in the employee’s station file. 
(P&P 3.20)



 Q: When do I remove the signed copy 
from the employee’s station file?

 A: Station files shall be purged 
annually after the period for appeal of 
an employee's performance report has 
expired. 

(P&P 3.20)



 Q:Can I use the log entry to record 
positive comments or events?

 A: Yes.  Positive comments are not 
restricted to the one sentence format.



 Q:What is a written order?

 A: A written order is an order or 
directive to an employee, reduced to 
writing.



 Q:Does a written order have any 
different effect than a verbal order?

 A: No.  A written order is the same as 
a verbal order, just reduced to writing.



 Q:Why would I want to issue an order 
in writing?

 A: Supervisors may want to issue an 
order in writing to ensure that an 
employee has received the order, and 
that there is no confusion as to what 
the employee has been ordered to do.



 Q:Must I issue all orders in writing?

 A: No. A verbal order is a valid order. 
Issuing a written order simply 
provides written documentation to the 
employee as to what is expected of 
him or her.



 Q: Can an employee be disciplined for violating 
a written order?

 A: Yes.  Insubordination is the willful refusal to 
obey a reasonable and lawful order given and 
understood.  A reasonable and lawful order 
given to a subordinate shall be followed 
regardless of the method of conveyance. The 
willful failure to obey orders constitutes 
grounds for discipline (including termination).

(P&P 2.15)



 Q:Can I critique or criticize an 
employee in a written order?

 A: No. Criticism of a fault of an 
employee may turn a written order 
into a punitive action.



 Q:What can I say in a written order?

 A: Supervisors should limit written 
orders to information which clearly 
sets forth the order that the 
supervisor is expecting the employee 
to follow.  Avoid all excess verbiage 
and background information.  

(See attached example.)



 Q:Is a list of expectations the same as 
an order?

 A: No.  While an expectation expresses 
a desire of a supervisor, an order is a 
clear, unequivocal directive to an 
employee to do or refrain from doing 
a particular act.



 Q: Must I use the word “order” in my written 
order?

 A: Yes.  The purpose of a written order is to 
clearly identify the required responsibilities 
of the employee.  By using the word “order” 
the employee is put on notice that the 
requested action is not merely a request or 
desire, but rather a command that the 
employee is required to follow.



 Q: Does an employee have a right to a 
representative when being given a written 
order?

 A: No.  For sworn staff the best advice is that if 
an employee requests a representative for a 
meeting where you are going to be giving them 
an order in writing as a result of prior issues, a 
representative may help you communicate your 
order to the employee.  However, professional 
staff who attend a meeting that they believe 
may result in disciplinary action are entitled to 
a representative.



 Q:What is counseling?

 A: Counseling is advice or guidance 
communicated to an employee orally.



 Q:Is there more than one type of 
counseling?

 A: Yes.  The Sheriff’s Department 
distinguishes between:

(1) Counseling for merit or other 
reasons; and

(2) Counseling as a result of    
alleged misconduct.



 Q.Does the Sheriff’s Department 
counsel in writing?

 A: No.



 Counseling for merit or other reasons:

 Counseling for merit or other reasons 
is defined as informal verbal advice or 
guidance imposed without a formal 
investigation.  



 Counseling as a result of alleged misconduct:

 Counseling as a result of alleged misconduct is 
defined as discipline imposed after an 
investigation by the immediate supervisor or 
IA. (P&P 3.3)

 This form of discipline is recommended by a 
second level supervisor. (P&P 3.3)

 If counseling is recommended, it may be 
initiated after approval of the third level 
supervisor. (P&P 3.3)



 Q:Does an employee have a right to a 
representative at a counseling 
meeting?

 A: Maybe.  The best advice is that if an 
employee requests a representative as 
a result of a meeting where you are 
going to be counseling the employee, 
allow them to bring a representative if 
they want one.



 Q:How do I prove that I have verbally 
counseled an employee?

 A: Supervisors may make a written 
record of the facts leading to 
counseling (DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING) but it is not the 
Sheriff’s Department's intention that 
any/all counseling be recorded. 



 Q:Are professional staff limited to the 
same format for documenting a 
counseling session as sworn staff?

 A: No.  Professional staff may continue 
to document counseling sessions as 
they have done in the past or they 
may choose to follow the format 
provided to sworn staff for 
DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING.



 Q:What should I put in the 
DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING?

 A: A DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING should be a written 
recording of what was said at the 
meeting where the verbal counseling 
occurred.



 Q: Can I prepare a DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING prior to meeting with 
an employee?

 A: No.  Supervisors are unable to prepare a 
DOCUMENATION OF VERBAL COUNSELING 
prior to meeting with an employee, because 
the only thing mentioned in the 
DOCUMENTATION OF VERBAL COUNSELING 
is what was said at the meeting.



 Q:Why should I write a 
DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING?

 A: A DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING provides written 
documentation that a meeting 
occurred where an employee was 
counseled.



 Q:What is a DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING used for?

 A: A DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING is used to aide a 
supervisor in accurately preparing an 
employee’s performance report.



 Q: Who do I address the DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING to?

 A: The DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING should be addressed to the 
station file.  A DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING should NOT be addressed to the 
employee because it is simply a document to 
be utilized by the supervisor in preparing the 
employee's performance report.



 Q:Should I address the employee 
directly in the DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING?

 A: No.  Words like “you” or “your” 
should not be used because you are 
not writing the DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING to the employee.



 Q: If I cannot use words like “you” how do I 
report what happened at the meeting?

 A: Supervisors should prepare the 
DOCUMENTATION OF VERBAL COUNSELING as 
if they were reporting what occurred to their 
supervisor.  Phrases such as “Deputy Smith 
stated…,” “he said…”, and “I advised Deputy 
Smith that…” should be used to describe what 
was said during the meeting.



 Q: Can I indicate in the DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING that if the conduct 
continues the employee may be subject to 
future discipline?

 A: No.  The courts have said that the mention 
of future discipline can convert the 
documentation of a meeting with an employee 
into a punitive action entitling an employee to 
an opportunity for an administrative appeal. 



 Q: Can I put information in the 
DOCUMENTATION OF VERBAL COUNSELING 
that was not discussed at the meeting with the 
employee?

 A: No. A DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING should contain just the facts as to 
what was discussed at the meeting.  
Supervisors should equate a DOCUMENTATION 
OF VERBAL COUNSELING to the filling out of a 
deputy’s report; simply describe the facts of 
what occurred. 



 Q: Can I use a DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING to inform an employee of his or 
her shortcomings?

 A: No.  A DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING should NOT be a criticism of 
employee’s faults.  Rather, the 
DOCUMENTATION OF VERBAL COUNSELING 
should be an impartial “transcript” identifying 
what was said by the parties at the verbal 
counseling session. 



 Q: Where do I store the DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING?

 A: If a record is made, a copy of the report 
(DOCUMENTATION OF VERBAL COUNSELING) 
shall be placed in the individual's division 
performance/training (STATION) file after the 
counseled employee has read and initialed all 
the items.  (P&P 3.3)



 Q: Why do we put a DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING into station files?

 A: Station/division employee 
performance/training files should contain 
verbal counseling sessions slips 
(DOCUMENTATION OF VERBAL COUNSELING), 
non-departmental originated commendations, 
letters of appreciation, etc., which would be 
necessary to adequately prepare an employee's 
performance report. (P&P 3.20)



 Q:How long should I keep a 
DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING?

 A: Counseling slips (DOCUMENTATION 
OF VERBAL COUNSELING) shall be 
purged annually after the period for 
appeal of an employee's performance 
report has expired. (P&P 3.20)



 Q:Do I have to notify the employee 
that I am placing something into their 
station file?

 A: Yes.  Supervisors shall have the 
counseled employee read and sign all 
documents prior to placement in the 
file. (P&P 3.20)



 Q:What if an employee refuses to sign 
the DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING?

 A: If an employee refuses to sign the 
DOCUMENTATION OF VERBAL 
COUNSELING, that fact shall be noted 
on the document, and signed or 
initialed by the supervisor.



 Q:Does an employee have a right to 
respond to a DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING?

 A: Yes.  An employee may file a written 
response to the DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING.  The written 
response shall be attached to and 
accompany the DOCUMENTATION OF 
VERBAL COUNSELING.
 "A public safety officer shall have 30 days within which to file a written 

response to any adverse comment entered in his personnel file. Such 
written response shall be attached to, and shall accompany, the adverse 
comment." G.C. § 3306



 Q:What is a written reprimand?

 A: A written reprimand is formal 
discipline imposed after an 
investigation by the immediate 
supervisor or IA. (P&P 3.3)

 LAUSD Case



 Q:Who can recommend a written 
reprimand?

 A: This form of discipline is 
recommended by a second level 
supervisor. (P&P 3.3)



 Q:Who prepares a written reprimand?

 A: Internal Affairs. (P&P 3.3)



 Q:How does an employee physically 
get a written reprimand?

 A: They are served with a copy by 
Internal Affairs.  (P&P 3.3)



 Q:May an employee appeal a written 
reprimand to the Civil Service 
Commission?

 A: No. (P&P 3.3)



 Q: Does an employee have any right to appeal 
a written reprimand?

 A: Yes. Within thirty (30) days of receipt of 
the reprimand, the employee may submit to the 
fourth level supervisor a written response to the 
reprimand. After review by the fourth level 
supervisor, the written response will be attached 
to the reprimand and filed in the employee's 
discipline file. The fourth level supervisor, after 
review of the written response may elect an 
alternate course of action in lieu of the written 
reprimand. (P&P 3.3)



 Q:What if the employee is still 
unhappy with the results after the 
fourth level supervisor?

 A: Further review of a written 
reprimand may be pursued through 
the grievance procedure applicable to 
the employee's classification. (P&P 
3.3)



 Q:Where does an employee find his or 
her grievance procedures?

 A: Grievance procedures are set forth 
in the M.O.A. for each classification, 
and subject to change during annual 
negotiations. (P&P 3.3)



 Q: How long will a written reprimand affect an 
employee?

 A: For sworn employees, written reprimands 
more than two (2) years old, will not be 
considered for purposes of promotion, 
transfer, special assignments and disciplinary 
actions, except as to those disciplinary actions 
which may show patterns of similar misconduct 
as defined in the Department's Rules and 
Regulations and Department Instructions.  
(MOA)



 Q:Where are written reprimands kept?

 A: Written reprimands are kept in an 
employee’s Internal Affairs 
disciplinary file.



Jonathan H. Yu, Legal Advisor
Jonathan.Yu@sdsheriff.gov

San Diego County Sheriff's Department
Legal Affairs Unit:  (858) 974-2255
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